Asi každý z nás má v představě zafixovanou misku buď plastovou, nebo porcelánovou. Je to samozřejmé, neboť to jsou typy, se kterými se nejčastěji setkáváme. Koneckonců, z kuchyně je zná asi každý. Avšak vyrábějí se i z jiných materiálů. Ty však většinou nejsou určeny pro běžného člověka, ale jsou vyráběny například pro stavebnictví nebo jiný průmysl. Jednou z nich je i betonová mísa.

Jak již z názvu vyplývá, jedná se o mísu, vyrobenou z betonu. Může být syrová, ale ještě častěji je pokryta další průhlednou vrstvou, která zabrání drolení a poslouží také jako ochrana proti vlivům počasí.mísa s malinami

Nesmíme totiž zapomínat, že beton, ač velmi pevný materiál, se sám o sobě velmi snadno drolí a rozpadá, zvlášť když zažívá velké rozdíly teplot. Ty nastávají například na jaře či na podzim, kdy jsou noci ještě chladné, avšak přes den se teplota vyšplhá poměrně vysoko. Proto není divu, že určitá ochranná vrstva je nutná.

Kde ale najde využití? Především ve stavebnictví, když je potřeba uskladnit sypký materiál v kontejneru, který se hned tak nepřevrhne a zůstane na svém místě i během stavby, a to je díky jeho váze rozhodně jeho vlastností.

Používají je však také města, a to jako květináče na náměstích. Zde je totiž třeba zabránit zlodějům, aby jej odnesli, či jeho poničení vandaly. A k tomu pomůže právě jeho velká váha a odolnost. Navíc pěstovaným rostlinám ani nebude vadit, pokud se kousek rozdrolí. Naopak ocení přísun vápna. Mají také tu výhodu, že je nepřevrhne ani sebevětší vítr, zvlášť když jsou až po okraj naplněny zeminou.mísa se salátem

Jak je tedy vidět, i když to na první pohled nemusí být patrné, i mísy z takovéhoto materiálu mají své využití. Neměli bychom je tedy hned zatracovat, neboť se může stát, že i my je budeme potřebovat. Třeba budeme chtít před dům postavit květináč, ale samozřejmě nechceme, aby nám jej porazil vítr. Zde pak vlastnosti betonu rozhodně oceníme.