Základní typy jsou tvrdé a měkké. Ne jako plastelíny, prostě to jedno je tvrdší, a to druhé o něco měkčí. Obojí je stejně kvalitní, ale to měkčí je využíváno jinak než to tvrdé.
Moc ten problém rozebírat nelze, tedy ne zde na tomto místě. O tom totiž existuje literatura opravdu hodně rozsáhlá, že by se vám rozhodně do knihovny v obýváku nevešla. Ani kdybyste jich měli deset. A kdybychom to chtěli skutečně rozebrat do detailu, museli bychom začít Brinellovou metodou a kdo ví, kde bychom skončili. Prostě a jasně, dřevo se ještě dělí do dvou dalších podskupin, z nichž jedna má tři tvrdosti a druhá pět. Také se nedá jednoznačně přesně napsat, že jedno je z listnatých stromů nebo obráceně. Zastoupení je všeobecné.
Smrkový les
Nuže, přejděme raději přímo ke zpracování dřeva. Na to se používají různé stroje, které dělají za člověka tu nejtěžší práci. Jsou to různé katry, frézy, hoblovačky a spousta dalších. Jedním z klasických je právě výkonný katr. Právě na něm vlastně zpracovávání lesního materiálu začíná. A nejen lesního, samozřejmě. Na něm se ořežou boky kulatiny, a tyto se pak dále využívají. Třeba i na zátop v kotlích na dřevo. To, co zbude je kvalitní řezivo, ze kterého už lze dělat cokoli. V našem případě třeba palety, které následně slouží skladníkům, obchodníkům, přepravcům a tak dále.
Lze se však zde domluvit i na jiné dřevařské práci, pokud byste něco potřebovali. Katr není jediný stroj, který zde firma vlastní.
Máte-li v dědictví kus lesa který se musí vykácet, budete mít kulatinu. Jenže co si s ní počít. Můžete samozřejmě běhat po pilách po celém kraji, ale lepší bude je nenechat zpracovat, jak výše linkem naznačeno. Práce bude provedena rychle a kvalitně.
Uskladněné dřevo
Naše situace v lesnictví je taková, že by se spíše měly naše háje šetřit, ale bohužel, doba tomu nesvědčí. A chcete-li například opravdu klasický a kvalitní nábytek tak se prostě bez dřeva do neobejdete.