Být svým vlastním pánem, být pánem tvorstva, být silné a nezávislé individuum, to jsou soudobé mantry, které by údajně měly přivést člověka ke štěstí.
A rozhodně není pochyb o tom, že na tom je jistá špetka pravdy, i když se na tyto výrazy může dívat každý z nás různě. I v tomto případě je to totiž jako se vším ostatním – všechno jsou příležitosti, u kterých záleží především na tom, jak je kdo z nás uchopí. A o to tu jde především.

oslovení

Být nezávislé a svobodné individuum tedy rozhodně není nic špatného, ba naopak. Může nás to přivést k životnímu štěstí, takže to můžeme vřele doporučovat i všem ostatním. Pointa je ovšem v tom, jak to je s tou svobodou a nezávislostí ve skutečnosti.

Například mnoho lidí se domnívá, že právě oni jsou naprosto svobodní a nezávislí díky tomu, že vydělávají spoustu peněz. Ovšem pokud se na jejich způsob života podívá někdo skutečně nezávislý, možná se tomu velice podiví. Pokud totiž někdo od rána až do večera pracuje, každý den, celý rok, a to vše jen proto, aby si mohl koupit věci, které jsou pro něj synonymem štěstí, pak zde o svobodě rozhodně nemůže býti řeč.

Vždyť skutečně svobodný člověk je ten, který není na ničem závislý, a tedy ani na penězích ani na žádných pozemských statcích. To všechno jsou věci, bez kterých se skutečná svoboda obejde. Skutečná svoboda a nezávislost je totiž o tom, že se budeme cítit šťastní, ať už budeme dělat cokoli a ať už se nám stane cokoli. Naše skutečné štěstí totiž nezávisí na žádných vnějších okolnostech, je to stav, který trvá, ať už se ve světě, jež nás obklopuje, děje cokoli.

modlitba

Spokojení a naplnění se tedy můžeme cítit i na samotném dně a v bídě, stačí, když máme bohatý vnitřní svět a když víme, že ať už se s námi stane cokoli, tak nadejde den, kdy přijde goddess Kálí a od všeho nás osvobodí.