Už malým dětem vtloukáme do hlavy, jak důležitá je péče a důsledná hygiena jejich ústní dutiny. Ne jenom proto, že bílé zuby a voňavý dech jsou estetické a společensky daleko více přijatelné než nehezký zažloutlý úsměv, ale zejména kvůli jejich zdraví. Pečlivou hygienou můžete předejít mnoha zubním onemocněním.

Důležitý je už výběr správného zubního kartáčku. Ten by měl mít spíše měkčí než tvrdší štětinky. Příliš tvrdé štětiny by mohli poranit vaše dásně i zubní sklovinu. Všechny štětinky by měli být ve stejné rovině. Samozřejmě, velmi důležité je, abyste si zuby čistili pomocí správné techniky. Tu vás nejlépe naučí na dentální hygieně.

kartáček na zuby

Při zubní hygieně používejte i další pomůcky pro udržení zdravého úsměvu, jako jsou ústní vody, mezizubní kartáčky, dentální nitě nebo škrabky na jazyk. Důležité je, abyste udržovali svou ústní dutinu celou v čistotě.

Nedílnou součástí prevence jsou také preventivní prohlídky u vašeho stomatologa. Pokud je budete dodržovat a budete chodit opravdu pravidelně, je daleko menší šance, že budete přicházet nečekaně k zubaři s velkou bolestí. Při preventivních prohlídkách váš zubař často odhalí problém ve vaší ústní dutině již v zárodku a dokáže ho odstranit ještě předtím, než způsobí pacientovi velké bolesti či další komplikace. Nevynechávejte ani pravidelnou dentální hygienu.

zubař

Proti čemu vám ale prevence příliš nepomůže, je bolest při růstu osmiček, nebo také zubů moudrosti. Ty většinou rostou kolem 20 roku života a ti, kteří si již tímto procesem prošli, vědí, že jejich růst bývá často opravdu velmi bolestivý. Zubař se následně rozhodne, co s nově vyrostlými zuby. Ve většině případů jsou ale odstraněny, ale nezpůsobovali pacientům komplikace. Jestli hledáte stomatologa, který vás bezbolestně zbaví vašich zubů moudrosti, podívejte se na trhání osmiček Praha kliniky Clinic+.