Ano, jsou to maličkosti, a když je máme, nevšímáme si jich. Prostě je bereme jako všední součást života, ale bez nich by nám bylo do ouvej.
Tyto drobnosti jsou kovové, tedy většinou, ale dnes jsou však někdy nahrazeny umělou hmotou.
Přezka u aktovky
Kovové se vyráběly například z drátu, kde jim automat vtiskl hlavní tvar, či podobu, a pak se tyto části přesunuly k různým lisům a dalším poloautomatům. Zde dělnice trpělivě vkládaly malé kousky do nádržky, kde pak putovaly směrem k všelijakým zařízením, a zde doznaly skoro finální, ale syrové podoby. Následovala suchá nebo mokrá čistírna, a nakonec tyto kousky železa končily na galvanovně, kde jim byla dána definitivní podoba. Totiž barevný odstín.
Předpokládám, že již víte oč jde a že je každému jasné o čem je řeč. Ano je to kovová galanterie.
Přezka u opasku
Pod tímto názvem si můžete představit vše, co kovového naleznete na oblečení, ale i všude jinde. Na povlacích, kabelkách a taškách.
Nejsou to jen ozdobné knoflíčky, ale hlavně různé přezky, ať už účelově funkční, nebo jen okrasné.
Všechny tyto věci se vyrábějí například ve firmě Kooh-i-noor v Bílovci, kde tuto továrnu založil už pan Salcher s ochrannou známkou Massag.
Nejvíce se zde vyrábí nýtů, a pak obrovské množství přezek a karabinek. Svoje zabarvení jim pak dodává právě ona galvanovna, kde se předměty povrchově upravují. Některé je nutno před tím ještě kalit. Nu a pak zase znova čistit.
Do speciálních vodních lázní s chemikáliemijsou zavedeny katody a anody a podle toho v jaké lázni se zboží nachází, podle toho má i svou barvu. Například niklovací automat zvládal asi nejvíce procent z výroby.
Vy tyto kovové věcičky můžete mít i na záclonách, respektive záclony na nich, a pokud se porozhlédnete po své domácnosti, zcela jistě jich najdete mnohem a mnohem více. Pokud tedy ode dneška uvidíte takovou věcičku, znáte její „minulost“.