Jak velký průměr je vhodný

V zásadě zde platí jasné fyzikální pravidlo, přímo úměrné průměru nářadí a vyvinuté výslednici sil, která na lidský organismus působí v průběhu cvičení. Čím větší průměr zvolíte, tím většího efektu dosáhnete. Nejčastěji se prodávají průměry 305 a trampolíny 366 https://www.goodjump.cz/trampolina-366-cm-s-ochrannou-siti, ty mají také silnější pružiny a kladou důraz na pevnější konstrukci. Rovněž vyžadují lépe zabezpečený okolní terén, musí stát na rovné ploše, být fixovány k podkladu, zajištěny kotvicí sadou a měly by být umístěny mimo dosah nárazového větru. Ideálním podkladem je trávník, který by však neměl být rozbahněný a příliš měkký.
dvě ženy a jeden muž při výskoku

Životnost výrobku a bezpečnostní normy

Na zákazníka vždy lépe působí výrobek s bezpečnostním certifikátem, než levný kus dovážený z Číny, který se po několika týdnech rozpadne. Přidělování certifikátů je vázáno na výsledky testů v laboratorních zkušebnách a tehdy máte záruku, že budou nosné trubky dostatečně pevné. V ideálním případě by měly být vyrobeny z konstrukční oceli s povrchovou úpravou proti korozi buď galvanickým pokovováním, nebo nástřikem práškové černé či modré barvy.

Velmi záleží i na materiálu odrazové plochy, ta bývá zhotovena z polyesterové kompaktní tkaniny. Certifikované trampolíny je mají hladké, jejich povrch je příjemný na dotek, při skákání bosými chodidly nevznikají otlaky, modřiny a odřeniny. Materiál musí být testován na mez pevnosti v tahu a mez elasticity (vznik paměťového efektu).
silueta skákající postavy

Ochranné prvky

Bez nich se neobejde žádné větší nářadí. U menších průměrů cca 100 cm, které jsou určeny pro skákání v obytné místnosti, se většinou vyskytuje pouze kryt obvodových pružin, ale u velkých průměrů by neměla chybět ochranná síť a také zabezpečení prostoru pod trampolínou, kam se mohou ukrýt malé děti nebo domácí zvířata. Sítě pod trampolínu se začaly prodávat v posledních letech vzhledem k narůstajícímu počtu úrazů, které při podlézání nářadí mohou mít i fatální následky.