Poklopy na studnu jsou naprosto nezbytnou investicí, pokud se na vaší zahradě či pozemku vyskytuje studna. Je totiž potřebné náležitě chránit pitnou vodu a pokusit se ji udržet zcela izolovaně od vnějšího prostředí. To se vám podaří jedině s tímto prvkem, který disponuje potřebnými vlastnostmi na to, aby vodu perfektně ochránil.

studna

Poklopy jsou vysoce odolné, a to jak vůči vlivům počasí, tak vůči mechanickému poškození. Odolnost vůči dešťové vody je naprostou samozřejmostí, a zároveň tou nejdůležitější vlastností. I přes svou velkou odolnost nejsou však těžké, právě naopak vás překvapí svou nízkou hmotností, s čímž souvisí to, že se s nimi výborně manipuluje. Splňují navíc všechny předpisy týkající se kontaktu s pitnou vodou, který je tím pádem zcela neškodný. Potěšující vlastností je i nehořlavost a data propustnost.

Na materiálu záleží

Nejdůležitějším rozhodnutím, které budete muset učinit, je bezesporu volba materiálu. Je totiž potřeba, abyste zvolili takový materiál, který vám bude vyhovovat jak po stránce funkční, tak po stránce finanční. Jaké nejčastější materiály se používají jakožto poklopy na studnu?

Ocelový plech a nerez
Plast

nový poklop

Ocelové plechy disponují hladkým povrchem, na trhu se však vyskytují i varianty s protiskluzovým povrchem. Jedná se nejčastěji o produkty dělané na zakázku. Plastové a kompozitní poklopy jsou též vysoce kvalitní a v dnešní době rostou na popularitě, a to zejména ty kompozitní, které klasický plast zastiňují díky svým neobvyklým vlastnostem. Výhodou je to, že nepřitahují pozornost vandalů či případných zlodějů. Všechny tyto produkty mají atest na kontakt s pitnou vodou, nevyluhují se z nich žádné látky. Neváhejte se ohledně správné volby poradit s odborníky, kteří vás mohou usměrnit v tom, jaký materiál nebo konkrétní tip zvolit.